Що таке перехресний прикус? Ознаки, наслідки та лікування

Перехресний прикус: фото до і після лікування у дорослих і дітей |

Перехресний прикус – це, в основному, неправильне розташування одного чи кількох зубів, коли один чи декілька зубів розташовані неправильно; вони ближче до щоки чи язика, а не в ідеальному положенні.

Перехресний прикус може перешкоджати правильному змиканню щелеп, ускладнюючи їжу та мову. Ситуація може навіть мати психологічні наслідки та змусити вас втратити впевненість.

Лікування цього захворювання є життєво важливим, оскільки якщо цього не зробити, це може призвести до неправильного росту щелепи, що зрештою призведе до збільшення однієї сторони щелепи. Цей неправильний ріст впливає на всю структуру вашого обличчя.

Що таке перехресний прикус?  Ознаки, наслідки та лікування

Якщо їх не лікувати, перехресні прикуси не тільки впливають на естетику та усмішку, а й призводять до небезпечних зубних ускладнень.

Давайте дізнаємося більше про цей стан:

    • Ознаки, пов’язані з перехресним прикусом
    • Два ряди зубів не торкаються один одного
    • Неможливість правильно говорити та шепелявість
    • Прикушування внутрішньої сторони щоки та язика частіше під час розмови чи їжі
    • Біль у щелепі
    • Біль в одному або декількох зубах
    • Сильні головні болі

Якщо у вас є один або декілька з цих симптомів, обов’язково відвідайте науш клініку «Brilliant Smile»  для обстеження.

Наслідки перехресного прикусу

Перехресний прикус не тільки дезорієнтує посмішку та область губ, але й може спричинити інші проблеми. До них належать:

Сильні головні болі: перехресні прикуси тісно пов’язані з головними болями не лише у дорослих, але й у дітей. Зуби використовуються не тільки для жування, але й для підтримки м’язів обличчя. Коли ваші щелепи неправильно вирівняні, це створює навантаження на щелепні м’язи та суглоби, які пов’язані з нервами, що йдуть до мозку. Це викликає головний біль. Крім того, ці нерви також проходять по нашій шиї та плечах і можуть викликати сильний біль у цих областях.

Карієс: Важко чистити зуби, які неправильно розташовані через їх форму та положення. Нездатність належним чином чистити щітку та використовувати нитку може призвести до карієсу, оскільки бактерії легко потрапляють на неочищений зуб

Болісні укуси: Перехесний прикус позбавляє розкоші кусати тверді речі, що іноді ускладнює навіть насолоду улюбленими фруктами. Це створює нестерпний біль; тому важливо розглянути питання про лікування до того, як стане гірше.

Варіанти лікування перехресних укусів

Відвідування стоматолога в клініці «Brilliant Smile» має бути вашим пріоритетом, якщо ви страждаєте від перехресного прикусу. Перехресні прикуси можуть виникати у дітей, підлітків і дорослих. Є кілька надійних і ефективних варіантів лікування, які можуть вилікувати ваш перехресний прикус. До них належать:

    • Видалення зуба
    • Брекети

Висновок

Перехресні прикуси ніколи не можна ігнорувати, їх потрібно лікувати якнайшвидше, щоб уникнути подальшого пошкодження щелеп та інших зубів.