Альтернативний тренд газованої води TikTok може бути важким для зубів

Чим шкідлива солодка газована вода та як перестати її вживати: корисні  поради - 1NEWS.COM.UA

Нове дослідження виявило, що кислоти в напоях без цукру можуть руйнувати зубну емаль, оскільки рецепт, який змішує ароматизовану газовану воду з бальзамічним оцтом для створення так званої «здоровішої» альтернативи газованій воді, вразив TikTok.

Дослідження, опубліковане в Інтернеті в журналі відкритого доступу JADA Foundational Science, доповнює наше розуміння важливості обмеження споживання кислих напоїв. Відео TikTok про додавання бальзамічного оцту (кислоти) в ароматизовану газовану воду (кислий напій) нещодавно отримало понад 6,3 мільйона переглядів.

Кислі продукти та напої можуть зношувати емаль, яка захищає зуби, процес, відомий як ерозія зубів. Ерозія зуба є постійною і може відкрити двері для бактерій, які спричиняють карієс або інфекцію. Це також може призвести до зміни кольору зубів, оскільки біла емаль стирається, оголюючи жовтий шар під назвою дентин.

У дослідженні дослідники хотіли з’ясувати, чи негазована бутильована вода, ароматизована газована вода та звичайна газована вода можуть викликати ерозію зубів. Нещодавно видалені людські зуби змочували в 7 різних напоях без цукру (і одну газовану воду з цукром для порівняння), щоб побачити, які напої спричиняють ерозію. Зуби опромінювали протягом двадцяти чотирьох годин, що, на думку дослідників, повторює річний вплив цих напоїв.

Вимірюючи результати содової з цукром проти содової без цукру, вони виявили, що кислоти в обох спричиняють руйнування зубної емалі. Тип підсолоджувача був менш важливим, оскільки саме кислота в напої роз’їдала емаль.

Дослідники також спостерігали ерозію в ароматизованих газованих водах, хоча вона була меншою, ніж у газованих водах із вмістом цукру та без цукру. Єдиними напоями в дослідженні, які не руйнують емаль, були негазовані та неароматизовані води в пляшках.

Вживання кислих продуктів і напоїв

Хоча рецепт TikTok не був включений у дослідження, він схожий на інші протестовані кислі напої без цукру.

«Люди вважають газовані напої освіжаючими, особливо в цю пору року. Насолоджуйтесь ними в помірних кількостях і бажано під час їжі», – каже доктор Хьюлетт. «Але якщо ви шукаєте склянку чогось, що справді корисно для здоров’я ваших зубів , звичайна вода, включно з фторованою водопровідною водою, або молоко – завжди хороший варіант».

Американська стоматологічна асоціація пропонує ці поради щодо зменшення ерозії зубів через кислу їжу та напої:

Використовуйте соломинку, ковтніть і не хлюпайте і не тримайте її в роті довше, ніж вам потрібно.

Зачекайте годину, перш ніж чистити зуби, щоб дати слині можливість природним чином змити кислоти та відновити твердість емалі.

Змийте водою, випийте молока або перекусіть сиром одразу після цього. Молочні продукти та інші багаті кальцієм продукти можуть допомогти нейтралізувати кислоти.

Підтримуйте виділення слини, щоб тримати кислоти під контролем і захистити зуби. Ви можете зробити це, жуючи жуйку без цукру.

Шукайте продукти для здоров’я зубів, такі як зубна паста для запобігання ерозії емалі та жувальні гумки без цукру зі знаком прийнятності ADA, що вказує на те, що продукт був ретельно та незалежно оцінений експертами-стоматологами.

Слідкуйте за здоров’ям ротової порожнини щодня: чистіть зуби двічі на день зубною пастою з фтором, щодня чистіть міжзубні проміжки ниткою або іншим засобом для чищення міжзубних проміжків, дотримуйтеся здорової дієти , яка обмежує солодку їжу та напої, і регулярно відвідуйте стоматолога.